Mehmet Ali Ağca’nın Papa Suikasti

Mehmet Ali Ağca’nın 13 Mayıs 1981’de Vatikan’da Papa 2. Jean Paul’a suikast girişiminde bulundu.

Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981’de Papa II. John Paul’u İtalya’nın başkenti Roma’daki Aziz Petrus Meydanı’nda suikast girişiminde bulunarak yaralamıştır. Papa, suikast girişimini atlatmıştır ancak ciddi şekilde yaralanmıştır.

Mehmet Ali Ağca, Türk vatandaşı bir suikastçıdır ve solcu grupların üyesi olduğunu iddia etmiştir. Ancak suikast girişimi ve Ağca’nın arka planı hala netleştirilememiştir. Ağca’nın suikastı neden işlediği ve kiminle işbirliği yaptığı konusunda birçok teori ve spekülasyon ortaya atılmıştır.

Suikast sonrasında Ağca, İtalyan makamlarınca tutuklanmış ve yargılanmıştır. Suikast girişiminde bulunma suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Daha sonra, Papa John Paul tarafından affedilerek serbest bırakılmıştır.

Papa Suikasti, tarihteki en önemli suikast girişimlerinden biri olarak kabul edilir ve halen birçok soru işaretiyle çevrilidir.

Gazeteci-yazar Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü olan ve Papa 2. Jean Paul’a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca’nın 30 yıllık cezaevi hayatı İtalya’dan Türkiye’ye iade edilmesinin ardından 11 Aralık 2018’de sona ermişti.

Sending
Değerlendirme
0 (0 Oy)