İncecik bıyığı ve karizmatik gülüşü ile Ayhan Işık

Ayhan Işık  (Işıyan) 5 mayıs 1929’da iki katlı tarihi bir Rum evinde baharın en güzel günlerinde İzmir’de dünyaya açmıştı gözlerini.  Hollywood’a giden ilk Türk oyuncu olma özelliğini taşıyor, hayatında ne kadar acı varsa, azmiyle de bir o kadar başarılarla dolduruyordu. Vefatının sonuna kadar her zaman başrolde oynayan Ayhan Işık’ın 50 yaşındayken hayata veda etti.

Lise döneminde şair ve yazar Mahir İz, Salah Birsel ve Rıfat Ilgaz gibi usta isimlerden öğrenim gören Ayhan’ın okul arkadaşlarından bazıları da senarist Safa Önal, karikatürist Ferruh Doğan ve ressam – karikatürist Semih Balcıoğlu’ydu.

Bir süre İstanbul Darphanesi’nde ressamlık yapan Ayhan Işık , İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden 1953’te mezun oldu. Resim en büyük hatta tek büyük aşkıydı. Kazanacağı şöhretten henüz bi haber olan Ayhan’ı oyunculuk macerasına atılması da tamamen arkadaşları yüzünden oldu. Yüzünden diyoruz çünkü Ayhan o kadar ressam olmak istiyordu ki oyunculukla ilgili hiçbir hevesi yoktu. Bu yüzden arkadaşlarının Hollywood starı Clark Gable’ye benzettiği Ayhan’ın başvurusu kendisinden gizli yapıldı ve seçmelere arkadaşlarının zoru ile gitti. Seçici Jüri Ayhan Işık ve Belgin Doruk’u seçti. Ayhan’ın Hayatı değişmeye başlamıştı!..

Yakışıklılığıyla duruşuyla her kadını etkileyebilen ama asla karakterinden ödün vermeyen efsaneydi o. Ayhan Işık tahta kaşık bütün kızlar ona aşık tekelemesi kadınların onu ne kadar sevdiğinin de bir göstergesiydi ama onun gözü sadece işinde oldu… Yılmaz Güney, Tarık Akan, Türkan Şoray Hülya Koçyiğit gibi bir çok usta ona hayranlıklarını sürekli dile getirdi ve bundan hiç gocunmadılar.

Türk sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam olan Ayhan Işık,  hayatı boyunca 200’e yakın filmde rol aldı. Ayhan Işık, 13 Haziran 1979 senesinde İstanbul’da bulunan yazlığında güneş çarpması yaşadı. Ünlü sanatçı beyin kanaması geçirdikten sonra hastaneye yatırıldı ve komaya girdi. Komadan birkaç gün sonra, 16 Haziran günü 50 yaşında hayatını kaybetti.

Sending
Değerlendirme
5 (1 Oy)